Prokalsitonin (PCT) - sepsis tanısına yardım için tercih edilen biyobelirteçtir

Hem tanısal hem prognostik etkiye sahip bir biyobelirteç olarak kabul edilen prokalsitonin, acil servis ve yoğun bakım klinisyenlerine sepsis tanısında yardımcı olan önemli bir araç sunar ve böylece antibiyotik karar alımını ve potansiyel olarak klinik sonuçları iyileştirir [1].

  • Bilgi isteyin
    PCT ve sepsis teşhisi hakkında daha fazla bilgi edinmek?

    İletişim Detayları

    İşyeri Detayları

    Bu formu göndermekle veri politikası bildirimini kabul etmiş oluyorsunuz.

    All fields must be filled!

Bir 116-amino asit polipeptid kalsitonin prohormonu olan prokalsitonin (PCT), sepsis tanısına yardımcı olmak için bir biyobelirteç olarak kullanılmaya başlanmıştır ve hastaların klinik değerlendirmesini iyileştirmek için yüksek bir potansiyele sahiptir [1].

PCT, ağırlıklı olarak tiroid bezinin C-hücreleri ve daha düşük oranda akciğer ve bağırsak gibi diğer organların nöroendokrin dokusu tarafından sentezlenir. Kandaki normal prokalsitonin düzeyleri çok düşüktür.

Bununla birlikte, üretim hemen hemen her organda inflamatuvar sitokinler ve özellikle sepsis sırasında var olan bakteriyel endokrinler tarafından uyarılabilir ve bu da kan içinde yüksek miktarda prokalsitoninin salınmasına neden olur.

Bu, prokalsitonin düzeylerinin örn. sepsis için bir biyobelirteç olarak kullanılmasına olanak tanır. PCT düzeyi ne kadar yüksekse, sistemik infeksiyon ve sepsis olasılığı da o kadar yüksektir [2].

PCT'nin olumlu kinetiği, potansiyel olarak sepsisin daha erken teşhis edilmesini ve ilerlemesinin daha iyi izlenmesini sağlar. Bu nedenle PCT'nin birincil kullanım alanı sepsis gibi sistemik bakteriyel infeksiyonların varlığını ortaya çıkarmaya yardımcı olmaktır ve çok sayıda çalışma, PCT'nin sepsis tanı ve tedavisindeki potansiyel rollerini araştırmıştır [2-4].

Schuetz ve ark. tarafından yayınlanan yakın tarihli bir uzlaşı makalesinde, acil servis ve yoğun bakım hastalarında klinik şiddet, bakteriyel infeksiyon olasılığı ve PCT düzeylerine dayalı antibiyotik yönetimi ile ilgili öneriler sunulmaktadır. Bkz. Şekil 1 - 3 [1].

Yoğun bakım ünitesi dışında hafif hastalığı olan hasta

(QSOFA, MEDS, NEWS gibi belirli skorların ayarlanmasıyla tanımlanır)
Klinik makaleyi indirin
İletişim Detayları

Bu formu göndermekle veri politikası bildirimini kabul etmiş oluyorsunuz.

All fields must be filled!

Şekil 1. Yoğun bakım ünitesi dışında, hafif derecede hastalığı olanlarda, yani hafif sepsis semptomlarını gösteren hastalarda PCT kullanımı. Copyright Clearance Center yoluyla izin alınmıştır.

Klinik makaleyi indirin
Klinik makaleyi indirin
İletişim Detayları

Bu formu göndermekle veri politikası bildirimini kabul etmiş oluyorsunuz.

All fields must be filled!

Yoğun bakım ünitesi dışında orta derecede hastalığı olan hasta

(QSOFA, MEDS, NEWS gibi belirli skorların ayarlanmasıyla tanımlanır)

Şekil 2. Yoğun bakım ünitesi dışında, orta derecede hastalığı olanlarda, yani orta derecede sepsis semptomlarını gösteren hastalarda PCT kullanımı. Copyright Clearance Center yoluyla izin alınmıştır.

Sepsisin erken teşhisi için tanısal bir biyobelirteç olarak PCT'nin kullanılması yönünde artan kanıtlar vardır.


Sepsis-3 görev gücü tarafından belirtildiği üzere, şu anda sepsis tanısı için kabul görmüş bir tanı testi bulunmamaktadır [5].


Sepsisin tanınması için dikkatli bir hasta takibi ve gözlemi gerekmektedir. Bu felsefe aynı zamanda Sepsis Six girişimi [6], NICE Yönergesi NG51 [7] ve 2018 sepsis paketinde de bulunur; bu 1 saat içinde uygulanması gereken hem izleme hem proaktif önlemlerin bir kombinasyonudur ve ampirik intravenöz antibiyotik uygulamasını da içerir.


Son on yıl içinde, biyobelirteçlerin infeksiyon ve sepsis tanı ve tedavisindeki yardımcı rolü kapsamlı olarak araştırılmıştır. Prokalsitonin ölçümü günümüzde sepsis tanısına ve antimikrobiyal tedavi süresinin belirlenmesine yardımcı olmak için dünyanın birçok yerinde yaygın olarak kullanılmaktadır [9].


Sistemik inflamasyon ve infeksiyon tanısında yardım amacıyla sık kullanılan diğer bir biyobelirteç olan C-reaktif proteine (CRP) kıyasla prokalsitonin daha üstün bir biyokinetik sergileyerek, bakteriyel infeksiyon ve sepsis durumunda daha erken artan ve infeksiyon kontrol altına alındığında daha hızlı düşen konsantrasyonlara sahiptir [10].

Antibiyotik tedavisinin PCT kılavuzlu kullanımı

PCT kullanımı, PCT'nin antimikrobiyal yönetimi için kullanılabileceğini öne süren Sepsis Kampanyası yönergelerinde [9] açıklanmıştır. PCT'yi antibiyotik uygulanmadan önce, bir başlangıç PCT değeri elde etmek için sepsisin tanısal aşamasında ölçmeniz önerilir [11].

Sepsis şüphesinde ampirik antibiyotik tedavisine hemen başlanmalı ve hasta yoğun bakıma sevk edilmelidir. Hastanın tedaviye yanıt verdiğinden emin olmak için PCT testinin düzenli olarak tekrarlanmasını tavsiye ederiz (Şekil 1-3).

Antimikrobiyal tedavinin deeskalasyonu, antibiyotik yönetim programlarının bir dayanak noktasıdır ve daha az dirençli mikroorganizma, daha az yan etki ve daha düşük maliyet ile ilişkilendirilmektedir (SSC yönergeleri 2016) [9].

2016 SSC yönergelerine göre, prokalsitonin düzeylerinin ölçülmesi şunları sağlar:


  • sepsis hastalarında antimikrobiyal tedavi süresinin kısaltılmasını desteklemek için kullanılabilir

  • başlangıçta sepsis gibi görünen ancak sonradan klinik infeksiyon kanıtları sınırlı olan hastalarda, ampirik antibiyotiklerin kesilmesini desteklemek için kullanılabilir

PCT kılavuzlu tedavinin etkinliği ve güvenliği bir dizi klinik çalışmayla kanıtlamıştır [3, 12, 13-16]. PCT ölçümleri kılavuzluğunda, hem acil servis hem yoğun bakım ünitesindeki hastalarda ABx süresi klinik güvenlikten ödün vermeden birkaç gün boyunca sürekli olarak kısaltıldı [11, 13, 15, 16].

Yoğun bakım ünitesinde ağır hasta

(QSOFA, SOFA, APACHE gibi belirli skorların ayarlanmasıyla tanımlanır)

Şekil 3. Yoğun bakım ünitesindeki ağır hastalarda, yani şiddetli sepsis semptomlarını gösteren hastalarda, PCT kullanımı. Copyright Clearance Center yoluyla izin alınmıştır.

Referanslar

1.Schuetz P. et al. Procalcitonin (PCT)-guided antibiotic stewardship: an international experts consensus on optimized clinical use. Clin Chem Lab Med 2019; 57, 9.
2. Becker KL, Snider R, Nylen ES. Procalcitonin assay in systemic inflammation, infection, and sepsis: Clinical utility and limitations. Crit Care Med 2008; 36,
3. Tang H, Huang T, Jing J, Shen H, Cui W. Effect of procalcitoninguided treatment in patients with infections: a systematic review and meta-analysis. Infection 2009; 37.
4. Jones AE, Fiechtl JF, Brown MD, Ballew JJ, Kline JA. Procalcitonin test in the diagnosis of bacteremia: a meta-analysis. Ann Emerg Med 2007; 50.
5. Singer M, Deutschman CS, Seymour CW, et al. The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3). JAMA 2016; 315, 8.
6. Daniels, R.; Nutbeam, T.; McNamara, G.; Galvin, C. The sepsis six and the severe sepsis resuscitation bundle: A prospective observational cohort study. Emerg. Med. J. 2011, 28.
7. National Institute for Health and Care Excellence. Sepsis: Recognition, Diagnosis and Early Management (NICE Guideline NG51). 2016. Available online: https://www.nice.org.uk/guidance/ng51 (last accessed June 2020)
8. Levy, MM. Evans, LE. Rhodes, A. The surviving sepsis campaign bundle: 2018 update. Crit. Care Med. 2018; 46.
9. Rhodes A, Evans LE, Alhazzani W, et al. Surviving Sepsis Campaign: International Guidelines for Management of Sepsis and Septic Shock: 2016. Intensive Care Med 2017; 43, 3.
10. Meisner M, Tschaikowsky K, Palmaers T, Schmidt J. Comparison of procalcitonin (PCT) and C-reactive protein (CRP) plasma concentrations at different SOFA scores during the course of sepsis and MODS. Crit Care 1999; 3.
11. Broyles M. Impact of Procalcitonin-Guided Antibiotic Management on Antibiotic Exposure and Outcomes: Real-world Evidence. Open Forum Infectious Diseases 2017.
12. Balk RA et al. Effect of procalcitonin testing on health-care utilization and costs in critically ill patients in the United States. CHEST 2017; 151.
13. Christ-Crain M, Stolz D, Bingisser R et al. Procalcitonin guidance of antibiotic therapy in community-acquired pneumonia: a randomized trial. Am J Respir Crit Care Med 2006; 174.
14. Schuetz P, Briel M, Christ-Crain M et al. Procalcitonin to guide initiation and duration of antibiotic treatment in acute respiratory infections: an individual patient data meta-analysis. Clin Infect Dis 2012; 55.
15. Christ-Crain M, Jaccard-Stolz D, Bingisser R et al. Effect of procalcitonin-guided treatment on antibiotic use and outcome in lower respiratory tract infections: cluster-randomised, singleblinded intervention trial. Lancet 2004; 363.
16. Bouadma L, Luyt C-E, Tubach F et al. Use of procalcitonin to reduce patients’ exposure to antibiotics in intensive care units (PRORATA trial): a multicentre randomised controlled trial. Lancet 2010; 375.


MAPSSS-000293 R3

Bu web sitesinde tanımlama bilgileri kullanılmaktadır

Tanımlama bilgisi kullanımı
Radiometer hesabınızı onaylayın

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

DEVAM
Bu formu göndermekle veri politikası bildirimini kabul etmiş oluyorsunuz.
Radiometer, müşteri erişimlerinde kimlik doğrulaması için Microsoft Azure AD kullanmaktadır. Eğer zaten kayıt yaptırdıysanız, Microsoft Azure AD kimlik bilgilerinizle oturum açmanız için Microsoft Azure AD'a yönlendirileceksiniz.
Kaydınız zaten bulunmaktadır
Radiometer, müşteri erişimlerinde kimlik doğrulaması için Microsoft Azure AD kullanmaktadır. Eğer zaten kayıt yaptırdıysanız, Microsoft Azure AD kimlik bilgilerinizle oturum açmanız için Microsoft Azure AD'a yönlendirileceksiniz.
Teşekkür ederiz

Microsoft Azure AD'u kullanarak oturum açmanız için size kısa süre içinde bir davetiye e-postası göndereceğiz

Radiometer, müşteri erişimlerinde kimlik doğrulaması için Microsoft Azure AD kullanmaktadır.
Üzgünüz

E-postanız sistemimizde kayıtlı görünmüyor

Radiometer, müşteri erişimlerinde kimlik doğrulaması için Microsoft Azure AD kullanmaktadır. E-postanız kayıtlı değilse, lütfen DEVAM'ı tıklayın ve oturum açma sürecinde size yol göstereceğiz.
Size daha önce e-posta yolu ile bir davetiye göndermiştik

Kayıt işlemini tamamlamak için lütfen e-postadaki "Başla" yı tıklayın

Radiometer, müşteri erişimlerinde kimlik doğrulaması için Microsoft Azure AD kullanmaktadır.
OTURUM AÇ

Bir iletişim hatası nedeniyle talebinizi işleme alamadık

Üzgünüz

Bu hesap için portala erişim sağlanmamış görünüyor

Radiometer; müşteriler ve iş ortakları için müşteri portalımınız üzerinde belgeler, kaynaklar ve diğer hizmetlere güvenli bir erişim sağlamak için AZURE AD kullanmaktadır.

Şirketiniz zaten AZURE AD kullanıyorsa, Radiometer'in müşteri portalına erişmek için aynı kimlik bilgilerini kullanabilirsiniz.

En önemli avantajları

  • Mevcut Active Directory kimlik bilgilerinin kullanılmasına olanak tanır
  • Tek bir kez oturum açılır
  • Gelecekteki hizmetlere erişim için aynı kimlik bilgileri kullanılır

Erişim talebinde bulun

Talebiniz onaylanınca, hizmetlerimize erişebilmeniz için e-posta yoluyla size bir davetiye gönderilecektir.

Daveti kabul ederseniz ve şirketiniz zaten AZURE AD kullanıyorsa, Radiometer'in müşteri portalına erişmek için aynı kimlik bilgilerini kullanabilirsiniz. Aksi takdirde, oturum açmak için e-posta yoluyla bir kerelik şifre gönderilecektir.